Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Vodku: Még egy kör

2022.05.04.

Az orosz-zsidó kocsmazenével berobbanó Vodku világát prózaian is körülírhatjuk: háromszázhatvan fokos közép- és kelet-európai zenei körkép. Vagy akár csontig rágott dolgokat torlaszthatunk: világzene, folk és jazz, balkáni és jiddis zene; esetleg nagyvárosi tangó, sokra mégsem megyünk, a Vodku jóval izgalmasabb annál, hogy belőjük valahová a világzenei színtér közepébe. A professzionális muzsikálás puszta tényén túl van még itt valami... és ilyenkor szokás jobb híján mágiát emlegetni. És valóban, a ragadós dallamok, a folyékony hangszeres futamok, az összjáték, és a vokális megoldások mind egy irányba lőnek ki: oda, ahová igazán vágyunk, és ez egyértelműen a modern ember valamiféle kánaánja, hamisítatlan világi nirvánája; tele érzelmekkel, mázsás pillanatokkal, megélések ezernyi árnyalatával, kultúrák egymásra hatásával, és ezek nemhogy kioltanák egymást a nagy akarásban, éppenhogy felemelik.

A Vodkusok lemezborítóban, ilyen-olyan fórumokon gyakran felhozzák a napfényt és az örömöt, amit egyrészt aláírunk, az az erő, ami őket segíti, ebből a két forrásból bizonyosan táplálkozik, de azért akad itt alámerülés másfajta mélységekbe is, igaz, ezt sem tagadják: „az örvényeken és viharokon pedig bátran verekszik át magukat”. Azt hiszem ez az egyik kulcs, ilyen intenzitással és nyílt bátorsággal tényleg csak kevesen tudnak kötött formákhoz nyúlni, azokat tartalommal feltölteni, és megéléseiket valós idejű látomásokba csomagolni. A Vodku ezzel a 2014-es Még egy kör című negyedik megjelenésével huszonkét év után tisztázott le gyakorlatilag mindent, amit a kezdetektől magával cipelt, én pedig ezzel a tizenhat dalból álló, hetvennyolc perces anyaggal azóta is igen jól elvagyok. És immáron nyolc éve Bede Sarolta az egyik legkedvesebb magyar énekesnőm.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram