Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

The Church: The Hypnogogue

2023.03.06.

A 43 éve létező ausztrál The Curch huszonhatodik albuma a „legprogrockabb dolog, amit valaha csináltunk” – mondja róla Steve Kilbey énekes-gitáros zenekarvezető, és valóban, sosem készítettek korábban úgynevezett koncept-albumot. A főtémát kibontakoztató címadó dalról már írtunk korábban, Steve így foglalja össze: „2054-ben játszódik, egy disztópikus és összeomló jövőben. Szun Kim Dzsong, egy észak-koreai okkultista tudós találta fel a hipnogóg elnevezésű gépet és folyamatot, amely egyenesen az álmokból húzza ki a zenét.”

A The Church már a korai nyolcvanas években kiépítette finom szövésű pszichedelikus rockját, amiben new wave, dream-pop és néha egészen shoegaze-ig feszített gitárnyüstölések oldódnak majdnem-popba, azaz mézédes melódiákba, hogy aztán mindez a legkevésbé se számítson, mert a Church úgyis csak önmaga, semmi más. Bár a két alapgitáros a tízes években végül távozott a bandából, meglepő módon nem érezni sem hanyatlást, sem pedig bizonytalanságokat, ők maguk ezt az újat a három valaha készült legjobb Church album közé sorolják, és bizony többszöri meghallgatás után magam is hajlok odarakni a legkedvesebbek mellé.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram