Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

The Breath: Let The Cards Fall

2022.03.19.

A The Breath a Manchesterben élő ír énekesnő/fuvolista, Ríoghnach Connolly és a The Cinematic Orchestrában is zenélő angol gitáros, Stuart McCallum bandája, ami akusztikus verziójában néha tényleg csak duó, de teljes, és a második lemezükön is hallható megszólalásában a zongorista John Ellis, a basszusgitáros Sam Vickery, és a dobos Luke Flowers is a része. Hívhatjuk a The Breath-t alt-folknak vagy bármi másnak, mert erősen átitatja a népzenei hatás, de semmiféle zsánermegnevezéssel nem csíphető igazán nyakon ez a szabadon szárnyaló, megkomponálásban mégis tudatos muzsika. Ezt a szintet csak olyan közösen megélt alkotói kémiával érhették el, amihez lelkileg mindenképpen ki kellett tárulkozzanak egymás felé. Úgy is fogalmaznak, hogy nem volt értelme a kártyákat a mellkasukhoz szorítani és különböző énjeiket elrejteni egymás elől.

Míg a Carry Your Kin című 2016-os debütálás évekig csiszolódott, addig a Let The Cards Fall dalai organikusabban születtek, a teljes anyagot két helyi koncert alkalmával írták, a zenei témák és a szavak is keresetlenül buktak ki, és ez végül egy lágyabb, szellősebb struktúrához vezetett. A The Breath lényege és esszenciája már messze nem folk, jazz vagy pop körüli zsonglőrködés, éppen hogy a mindezektől való elszakadás, hogy aztán a dalok jóval fontosabb minőségeket és hangulatokat fogalmazzanak meg és kísérjenek le. Nem biztos, hogy végső soron választani kéne a két lemez közül, de azért mégis: a Let The Cards Fall bizonyosan ott van nálam minden idők legjobb albumai közt.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram