Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Tárkány Trió: A cimbalomprímás

2023.01.16.

Amikor ott a friss tartalom, a dög, az ízek kavalkádja, rögtön tudjuk, hogy jó helyen és időben járunk, ilyesféle például a Tárkány Trió első albuma, az A cimbalomprímás (Fonó, 2022). Talán nem is gondolnánk, de ez az első minden tekintetben, ízig-vérig magyar népi cimbalomzene, ami nem csak – mint korábban – részleteket, töredékeket vett alapul: „A gyűjtők általában csak pár dallam erejéig, mint egy érdekességet villantják föl a szóló cimbalmot. Ez a pár dallam gyakran ugyan az a pár dallam, ill. többségük a gyűjtések idején éppen divatozó legújabb, polgárias táncok köréből kerül ki, és a számunkra kedvesebb régebbi korok veretes melódiái elmaradnak. A Tárkány Triót azzal a szándékkal hoztam létre, hogy megszülessen az első zenekar, amely az eredeti magyar népi cimbalomzenét bemutatja, a cimbalomprímás hagyományt folytatja. Bármilyen furcsán hangzik, ilyen még nem volt, és máig ez az egyetlen zenekar, amely ezzel foglalkozik.” – írja Tárkány-Kovács Bálint a CD füzetében, és mi nagyon örülhetünk: a belefektetett munka minden pillanata megtérülni látszik. Nem is véletlenül húztam olyan hosszan az időt az elején, ebben az albumban nagyon jól lekövethetők a fenti folyamatok, és a gondosan szerkesztett arányok. A lendület példás, ott a húzás mindvégig, de azért túl sem tolták, hiszen mégsem mehet a nagy vehemencia a kimunkáltság rovására, a közös vérmérsékleti együttható úgyis kitölti a kanyarokat, réseket, kapcsolódásokat. A klasszikus dallamok (mennyire imádom például a somogyi fekete kányásat!) ezzel az előadásmóddal egyszerre idéznek emlékeket és hoznak képbe új megoldásokat. Némelyik például simán elmenne filmzeneként – pergett is közben a belső mozi.

Fekete Márton brácsás és Molnár Péter bőgős ritmusszekciójának lüktetése egyszerre nyújt szilárd alapot és húz magával, Tárkány-Kovács Bálint cimbalomprímás élen kalandozása pedig nem érződik egoista egyénieskedésnek, úgyhogy minden vonatkozásban működik az életadó kohézió. Ebből legyen még pár kör.

 

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram