Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Takáts Eszter és Zenekara: Bocsáss meg

2022.05.15.

Takáts Eszter és Zenekara a 2017-es évet az Okozz engem másnak című kislemezzel nyitotta, és aztán az EP dalai rákerültek a még abban az évben kiadott Bocsáss meg című dupla albumra. Ami egyébként az év (pop) szenzációja lehetett volna, ha a szakmai akarat rámozdul. Eszter persze kezdetek óta bátor és kitartó, Facebook oldalán ezt írta magáról egyes szám harmadik személyben: „Tanári végzettsége ellenére megmaradt a színpadnál, és a dalszerzésnél, hogy ötleteit időkorlát nélkül megvalósíthassa. Vállalja a bizonytalant, és a küzdelmet a kívánt célért”.

Ha nem akkortájt született dalokból állna az album, mondanám, hogy tökéletes best of, esszenciális életműösszegzés, csupa slágerrel a pop-punktól a blues-rockandrollon át a rádióbarát folkig. Sikeres előadóknál gyakori médiatéma, ha önállóan komponálnak egy-két nótát saját lemezeikre, Eszter viszont ontja a jobbnál-jobb dalokat szerzőként: zenét és szöveget ír, nyakig benne van a hangszerelésben, érzékeny de erőteljes hangján eldalolt melódiái jó része bizony az égig ér. Eszter sajátos írói eszköztárának egyik sarokpontja, hogy legtöbb sora önállóan is működik, pedig mintha rendre lemaradna a végükről egy-egy szó, valami lekerekítésféle - persze meglehet, hogy költőisége pont a könnyítések elhagyása végett egyedi igazán. Végül aztán minden mindennel összecseng, egymást építik tovább a bennük feszülő gondolatok és impressziók.

Bár az elején már elsütöttem a konklúziót, de még egyszer: a Bocsáss meg messze az év legjobb hazai albuma volt 2017-ben. Műfajtól függetlenül.

Címkék: 

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram