Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza saját népzenéje: Mikor megyek hazafelé

2021.11.08.

A hagyományos folkhoz szorosan kötődik Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza saját népzenéje, a Mikor megyek hazafelé . Előszeretettel improvizálnak, azaz nagy kedvvel kószálnak ide-oda, miközben azért a leghatározottabban a népzene (moldvai és székelyföldi dallamok) környékén köröznek. Egyszerűségre törekvő, letisztult a hangzás, az akusztikus duó a Fábri Géza megszólaltatta kobozra (ő énekel is) és Dongó fúvósaira (furulya, duda, szaxofon) épül kizárólag. Az instrumentális és vokális darabokban saját elképzeléseik éppúgy érvényesek, mint a hagyományos parasztzenei formák tiszteletben tartása. Ebben a muzsikában pont az egymásra rímeltetés megnyugtatóan homogén összképe a lényeg: a hozzákomponált menetek és dallamok hézagmentesen szervülnek a nagy egészbe, így az album boldogítóan egységes felépítményét nincs is értelme szétszálazni semmiféle további okoskodás kedvéért.

Itt teszünk egy rövid kitérőt: a népzene körei többszörösen meg lettek futva hagyományőrzésileg az elmúlt évtizedekben, minden szépen le van fektetve tudományosan éppúgy, mint kulturálisan, így óriási kapufa a még manapság is napirenden lévő féltése. Már csak azért is, mert akkor is rendben vagyunk, amikor ilyen avatott muzsikusok nyúlnak hozzá nagy-nagy szeretettel, de még a poposabb körökkel sincs baj, hiszen a kultúrkincsek egyik fő sajátsága, hogy szabad bátran hozzájuk nyúlni, és érdemes is belőlük meríteni, ettől a bázisalap cseppet sem sérül. Amikor a népzene nem poros múzeumi objektumként, hanem új jelentéstartalmakkal felruházva kerül elénk, akkor derül ki igazán, hogy a ma emberének is képes érzésbeli és gondolati sommázatokat érvényesen megfogalmazni.

Dongó és Fábri lemeze ugyan játszi könnyedséggel dekódolható, de éppen letisztultsága, mértéktartósága és kulturális beágyazottságai révén a popzenét és a harsány megnyilvánulásokat is szerencsésen elkerüli. Választott útjáról jottányit sem tér el, sem zeneiségben, sem hangzásban, mégsem érezni szűknek a bejárt mezsgyét. Kifejezetten erőadó támasz ez a muzsika, barátságos bensősége egészen közel hozza érzelmileg. Van egy klasszikus veszélye is, ami egyébként is sajátja az ehhez hasonló puritán, szívhez szóló muzsikáknak: pont ezen sajátosságai miatt nehéz utána már bármi egyebet hallgatni. Tán nem is kell, ha valami a belső csendnek meg bír ágyazni, annak elégnek kell lennie egy időre.
(Fonó, 2021)

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram