Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Szabó Sándor és Kobza Vajk közös lemezei

2021.11.12.

Kezdjük a száraz tényekkel: Szabó Sándor gitárművész, zeneszerző, zenekutató, hangmérnök, zeneesztéta. Hangszerei: 6, 8, 10, 12 és 16 húros gitár, guzheng. Az improvizáció nagymestere. A Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál szervezője. Kobza Vajk úd (arab lant) művész, zeneszerző, grafikus. Hangszerei: úd, kithara, saz, pszaltérium és koboz. A kortárs orientális- és a régi korok zenéjének művelője.

Az a fajta fúziós zene, amit a két muzsikus felvállalt, némileg külön világnak tekinthető a modern zene palettáján, nem igazán sorolható be könnyen sehová, és nem is az a célja, hogy trendek része legyen. Erőteljes szellemi gondolatok, tiszta forrásokból merítés, és a közös nevezőre hozás új szintjeinek megtalálása jön át már az első ismerkedéskor is – ami persze nem elég, ez a zene tényleg egy másik, magasabb minőséget képvisel popformákhoz szokott zenehallgatási korszakunkban, így most itt a lehetőség, hogy eddigi két közös albumukkal tovább tágítsuk és mélyítsük befogadói érzékenységünket.

Kobza Vajk impressziója a (Szerzői, 2020) című első közös lemezhez: „Ez a lemez két lélek egyazon idő-észlelése. A külső valóságból befelé haladva lépteink nyomán időből épültek a falak, melyekre jeleket róttunk. Lélekhajóval a tudomás végtelen óceánján átevezve partot értünk. Szikra gyúlt. Meghajoltunk az észlelés kapui előtt, melyek kinyíltak és mi át mertünk lépni az ismeretlenbe. Ennek az utazásnak a lenyomata ez a zene. Világolás az időkön túlról.”

A Rejtek (Szerzői, 2021) című második közös album kísérőszövegét Toót-Holló Tamás (író, irodalomtörténész, az MTA irodalomtudomány kandidátusa) jegyzi, ebből egy részlet: „Számunkra ismeretlen, de a nomád civilizációk ősidejében egymás társaságában bátran megforduló s netán megszólaló hangszerekkel dolgoznak. S olyan zenei összhangzatokat, összecsendüléseket alkotnak, amelyek eddig a médián keresztül magunkévá tehető világon megismerhető tudás szerint egymás társául soha nem szegődtek. De létezésük alapja az, hogy egymással nagyon is megférnek. Ahogy a ku-cseng és az úd, ugyanúgy a pszaltérium és a baglama is. A népek barátsága lehet a húrok barátsága is.”

Kobza Vajk tavaly kihozta még Illanás (Szerzői, 2020) című szólólemezét is: „Az ember zörgő malomkerekek táncát járja. Pedig csak egy villanás lenne világunkat megigazulva itt hagyni. Most kőemberek virrasztanak. Minden más illanás.”

A számos közreműködővel (Bakai Márton – hegedű, Bolya Bors – klarinét, Kobza Vajk – úd, Major Balázs – udu, ütőhangszerek, Murányi Norbert – perzsa szantúr, Pengő Csaba – nagybőgő, Szabó Sándor – ambiens atmoszféra) készült lemez éppúgy megközelíthető a világzene, mint a keleti- és kísérletező zenék irányából, de a lényeg: tudatemelő kilépés a hétköznapok prózai nyűgeiből.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram