Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Šumski: Kolobari

2023.02.13.

Az 1991-ben alakult horvát Šumski (magyarul: Erdő) több eredeti taggal máig aktív, de számunkra ennél is érdekesebb momentum, hogy zeneiségében és attitűdjében némileg emlékeztet a klasszikus magyar alternatív bandák világára. Az 1993 és 2022 közt hat nagylemezt publikáló zenekar olyan zsánercímkékkel jellemzi saját magát, mint: new wave, kraut-rock, avant-pop, progrock; és beugorhatnak róluk a nyolcvanas évek eleji belga new wave bandák éppúgy, mint a rockosabb világzeneiek a hőskorból, de egyszerűsítsük le: aki hallott már néhány Kampec Dolores albumot, az még inkább képbe kerülhet. Dalközpontú, hangszeres kiteljesedésekre is odafigyelő, többtételes, melódiaváltásokkal és hangulati fokozásokkal operáló pszichedelikus zenéjével (de szó nincs végtelen hangkitartásos alibizésről) a Šumski a modern pop lecsupaszodásának korában tán aktuálisabb, mint valaha.

Akárcsak a dalszerzést, a stúdiózást sem kapkodták el, a 2021-22-ben Sven Pavlović producerrel rögzített felvételek Kolobari címmel rendeződtek albummá, és bár az életmű korábbi darabjai is felettébb szerethetők, talán sosem érlelődtek még össze az előbb vázolt zenei/műfaji elemek ennyire harmonizáló egységgé, mint most. Igaz, már a 2018-as Island of the Ice Whale albummal sikerült olyan fiatalabb arcokat megszólítaniuk, akiket ezek szerint kevésbé terhelnek aktuálisnak tartott trendelvárások, viszont megnyugtató módon igénylik a gazdagon hangszerelt zenei csemegéket. A Šumski folyamatosan bővülő felállásába mostanában a régi tagok mellé egyéb kipróbált bandákból is érkeztek muzsikusok (metál gitáros, jazztrombitás, elektronikus zenékben érdekelt billentyűs), egyrészt természetesen a horvát színtérről, de más országokból is.

A zenekar mellett a szerző/basszusgitáros, Kornel Šeper 20 éve vezeti a régió egyik legkomolyabb alternatív/underground központját, a zágrábi Mochvara klubot. Kornel együttműködése a Trottellel 1996-ban, a délszláv háború után indult, két évre rá aztán egy közös kiadvány is született ebből, a Jellasics vs Hedervary című magyar/horvát válogatáskazetta. A Šumski Kolobari című új albuma CD-n már kijött, most pedig a Trottel Records vinyl formában is megjelenteti.

https://sumski.bandcamp.com/album/kolobari?from=embed

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram