Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Sleaford Mods: Spare Ribs

2021.10.11.

Ha van még igazi punk dolog manapság, ami nem a régi rockndroll unalmas ismétlése, akkor az a nyegle, szókimondó, mindent fogpiszkálóra tűző, és zeneileg is hulladékhasznosító, tehát attitűdben és tartalmilag is punk Sleaford Mods. A 2007-ben Nottinghamban alakult zenekar ma Jason Williamson énekes/szövegfelelős és Andrew Fearn zenész duóját takarja. Hatásaik közt ott van a zenei underground színe-java, a korai elektronikus zenék, a kikeményített hip hop és a new wave mellett nekem elsősorban a szintén angol Crass ugrik be, tessék belehallgatni például a 79-es Stations of the Crass albumba. Dolgoztak együtt más bandákkal (a Prodigytől a Scornig), és néha énekeseket is meghívnak egy-egy dalba, de a lényeg a végletekig lecsupaszított elektronikus kattanásra alapozott tömény szövegmondás. Saját stílusmegfejtésük: „electronic munt minimalist punk-hop rants for the working class”. De ez csak a játék része, ha belefogunk és velük maradunk, a táncviszketegség mellett nem csak a ritmusokra, de a szövegekre bólogatás lesz a legnagyobb élvezet: olyan életképeket, kifordított, mégis hétköznapi helyzeteket kapunk a munkásosztályról, hírességekről, popkultról, egyáltalán a kapitalizmusról, amiket lehet, hogy határok, kontinensek és kultúrák választanak el tőlünk, de igazából mégsem.

Felütésként:

Ez a dal még zeneileg is közel áll a klasszikus punkhoz:

Igazi minimál:

A kislemez-sláger Billy Nomates közreműködésével:

A végére pedig egy KEXP-es live-show:

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram