Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Sebő: A „sebőzés” 50 éve

2023.02.03.

A Sebői életmű ötven évét átölelni szándékozó, 43 dalt sorjázó dupla CD-ről az alapinfók végigsorolása is messze meghaladná ennek a bejegyzésnek a mértékegységeit, a „sebőzés” 50 évének hétmérföldes lépteit pedig átgondolni és átérezni is szinte lehetetlenség – csodák csodájára mégis belefért egy életbe. A második meghallgatásnál már arra jutottam, hogy ami ezekbe a dalokba szellemileg és tematikailag bele van csomagolva fél évszázados töretlen lelkesedéssel, munkabírással és tudással a líra, a népzene és gitáros folk panírjába forgatva, arra csak azok a kivételes elmék képesek, akik emellé az akarati erőket maradéktalanul közvetíteni képes állóképességet is megkapták. Szilaj idegi berendezkedés, valamint törhetetlen szív lehet a kulcs ehhez elsősorban. Miközben első ránézésre olyan egyszerűnek tűnik: mértékkel adagolt akusztikus hangszeres menetekkel, gitárral, citerával, furulyával, hegedűvel kísért szóló- és kóruséneklés, valamint ritmikus szavalás, és kész. Aztán mégsem, mert ezek csak a külső takaró rétegei, a lényeg viszont az, amik ezekből a természetes és tiszta elemi részecskékből kikerekednek, és örökérvényű dalokká nemesednek. Ezek tudnak aztán érték és adatvesztés nélkül átkonvertálódni a hallgató lelkébe, majd rajta keresztül a közös tudatba. Természetesen ez már a kevesek ligája, mert az ilyen dal kulturális/szellemi azonosságként és folytonosságként köti össze az embert egyrészt a többi emberrel, másrészt a természettel és az égi magasságokkal. Ami ezen az íven gyöngyözik ki, az erőt ad az élet méltó végigéléséhez. A „sebőzés” pont ilyen, megkaptuk belőle az első ötven évnyi adagunkat.

A Sebő-együttes (aminek az örök Sebő Ferencen, és a sokáig alaptagnak számító Halmos Bélán kívül több muzsikus megfordult, az aktuális felállásoknak megfelelően) dupla CD-jének nagyja eddig nem publikált felvételekből lett szerkesztve, így az életmű lemezeit jól ismerők számára is kuriózum. A Sebő Ferenc élvezetesen megírt biográfikus kísérőszövegét, valamint költők ajánlóit és gazdag fotóanyagot is tartalmazó kísérőfüzet miatt is megéri beszerezni fizikai formájában. (Gryllus, 2022)

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram