Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Ritmikus Kerék (Rhythmic Wheel) mix 1112

2022.01.16.
Skip McDonald

SKIP MCDONALD (Tackhead, Little Axe, stb.), második rész

A nyolcvanas és kilencvenes évek egyik meghatározó kiadója, sőt zenei műhelye volt a londoni székhelyű On-U Sound, az Adrian Sherwood producer és kiadófőnök vezette label erőteljesen és elsődlegesen a jamaicai reggae-re és az abból kinövő dubra, valamint a p-funkra éített, amivel aztán oly sok modern zenére voltak hatással világszerte. Amikor átcsábította a nyolcvanas évek első felében Londonba a tengerentúlról a Skip McDonald (gitár), Doug Wimbish (basszus) és Keith LeBlanc (dob) alkotta zenésztriót, akik a Sugarhill Records házi zenekaraként kezdték, Sherwood mellett pedig összehozták a kultikus Tackhead-et, az ipari és dub alapcsapatát, majd kismillió másik projektet, az On-U Sound végképp sínre került. Skipék rendszeresen muzsikáltak az olyan egyébként is nagy sikerű bandákban is, mint a Dub Syndicate, az African Head Charge, a Gary Clail -féle Sound Systemek, aztán Jalal (Last Poets) kíséretében, és számos egylemezes csodában. A Little Axe pedig, ami a blues-t emelte másik szintre Sherwood dubjainak panírjában, máig is létezik, és Skip legfontosabb bandájává nőtte ki magát, ebbe hozta a legjobb blues témáit, és mindazt az örökséget, amit még blues-zenész édesapjától örökölt. Itt most két nagy körben beidézünk néhányat Skip McDonald közreműködéseiből. Második rész.

01, AFRICAN HEAD CHARGE: Heading To Glory

02, DUB SYNDICATE: Natural Selection

03, BIM SHERMAN: Solid As A Rock

04, SAMIA FARAH: Cool

05, ANNE MARIE: Dangerous Dub

06, SKIP „LITTLE AXE” MCDONALD Feat. SINEAD O’CONNOR: My Love I Bring

07, TIERRA SUR: Salve

08, JUNIOR DELGADO: Reasons

09, GARY CLAIL: No Sleep Tonight

10, ELEPHANT SYSTEM: Fight Them

11, ELEPHANT SYSTEM: Strong Dub

12, LITTLE AXE: Hammerhead

13, JUNIOR DELGADO: Who Am I?

14, KEITH LEBLANC: Memphis Slim-Mother Earth

15, LITTLE AXE: Down To The Valley

16, TACKHEAD: Black Cinderella

17, STRANGE PARCELS: More Is Insane (Feat. Bim Sherman)

18, LITTLE AXE: When I Rise

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram