Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Ritmikus Kerék (Rhythmic Wheel) mix 1111

2022.01.09.
Skip McDonald

SKIP MCDONALD (Tackhead, Little Axe, stb.), első rész

A nyolcvanas és kilencvenes évek egyik meghatározó kiadója és zenei műhelye volt a londoni székhelyű On-U Sound, az Adrian Sherwood producer és kiadófőnök vezette label erőteljesen és elsődlegesen a jamaicai reggae-re és az abból kinövő dubra, valamint a p-funkra épített, amivel aztán oly sok modern zenére voltak hatással világszerte. Amikor átcsábította a nyolcvanas évek első felében Londonba a tengerentúlról a Skip McDonald (gitár), Doug Wimbish (basszus) és Keith LeBlanc (dob) alkotta zenésztriót, akik a Sugarhill Records házi zenekaraként kezdték, Sherwood mellett pedig összehozták a kultikus Tackhead-et, az ipari és dub alapcsapatát, majd kismillió másik projektet, az On-U Sound végképp sínre került. Skipék rendszeresen muzsikáltak az olyan egyébként is nagy sikerű bandákban is, mint a Dub Syndicate, az African Head Charge, a Gary Clail -féle Sound Systemek, aztán Jalal (Last Poets) kíséretében, és számos egylemezes csodában. A Little Axe pedig, ami a blues-t emelte másik szintre Sherwood dubjainak panírjában, máig is létezik, és Skip legfontosabb bandájává nőtte ki magát, ebbe hozta a legjobb blues témáit, és mindazt az örökséget, amit még blues-zenész édesapjától örökölt. Itt most két nagy körben beidézünk néhányat Skip McDonald közreműködéseiből.

01, SKIP MCDONALD: Hammerhead

02, TACKHEAD: Take A Stroll

03, BOMB THE BASS (With Benjamin Zephaniah & Sinead O’Connor): Empire

04, TACKHEAD: Change

05, BOMB THE BASS (With Bernard Fowler): Sandcastles

06, GARY CLAIL / ON-U SOUND SYSTEM: Food, Clothes And Shelter

07, STRANGE PARCELS (With Bim Sherman): Outsider

08, DUB SYNDICATE: No Dog Bark

09, JALAL: The Griot’s Tale

10, AUDIO ACTIVE: Alarm Alarm

11, DISCOVERERS: Many Sharks In The Harbor

12, GARY CLAIL: One Flesh & Blood

13, BIM SHERMAN: Let The Spirit Move You

14, AFRICAN HEAD CHARGE: My God

15, LITTLE AXE: Out In The Rain And Cold

16, DABY TOURE & SKIP MCDONALD: Time Has Come

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram