Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Petrás Mária: Napkelettől napnyugatig

2022.04.20.

Petrás Mária énekművészetéből összeállított Napkelettől Napnyugatig album alcíme árulkodó: Tradicionális moldvai csángómagyar dallamok, azaz modernitásra itt ne számítsunk, és hamar egyértelművé lesz, hogy ilyesmire nincs is semmi szükség; és most a szentek, a lelki/szellemi segítők körében való megtisztulás útja és módja van kijelölve. Petrás Mária jó ismerője a megvalósítás útjának: azt a számára még élő múltat idézi meg, amiben gyermekkorát töltötte. Diószén a Szeret folyó túlpartján fekvő moldvai csángómagyar település, ahol anno az összes létező nehézség és gond ellenére a legboldogabb együttlét élménye ivódott be minden sejtjébe. „Mária, hit, Isten, ebben minden benne van: a jóság, a tisztaság, szépség, maga az élet” – ez, mint vallomás azért is elég kell, hogy legyen, mert fontosak az olyan fókuszpontok, amik imádságként, meditációs objektumként zenghetnek a lélekben, hogy ennek a vágyott, de nehezen elérhető megtisztulásnak helyet készíthessünk a modern világ zajától kicsit elvonulva.

A kérdés tehát az, hogy ami ezen a lemezen történik, képes-e ezt a tisztaságot megteremteni, és kimozdítani bennünket a napi rutinból, a megszokott rohanásból, mert itt ugye az időtlenség van megszólítva, maga a Van állapota. Petrás Mária nem a szokásos utat kínálja, kevesebb az ismert dallam, nem a moldvai slágerek derűsebb közegében melegedhetünk, épp ellenkezőleg: a lelki bensőségességet valami másban kell megtaláljuk. Mert bár a régi világ letisztult bérceiről indulunk, de az ugye még mindig az időbeliség keretrendszere, viszont a dalok egységének kikerekedéséből a szellemiség örökérvényűség észlelését üdvözölhetjük. Ugyanott vagyunk most tehát spirituálisan, mintha az ismert szentenciát próbálnánk mélységében megérteni: „Nem azért jöttem, hogy a törvényt eltöröljem, hanem azért, hogy betöltsem”, vagyis a hagyománynak, a tradíciónak mindig meg kell tudnia szólítania az új nemzedékeket is. De hangsúlyozandó, hogy itt semmiféle formai, külső megújításról nincs szó, mert azzal még csak a puszta időfelszínen haladnánk, éppen hogy a legnagyobb mélységekhez és legmagasabb magasságokhoz szólás történik. Az album zeneileg bár gazdagon rétegzett és megszólaltat számos hangszert, dorombot, kavalt, tilinkót, furulyát, dobokat, hegedűt, még orgonát is, de egyértelmű, zavarásmentes teret képez ezek érzékeny és alázattal teli használata. Aztán amikor néha mégis megdörrennek feszesebben a dobok (az éneklés mellett maga Petrás Mária is ütőzik), és a tempó is felhorgad, olyankor földindulás van, és új energiákhoz jutunk. De ez kell is, hogy bírjuk a komolyan vett lelki élet velejáróit. Ennek a káprázatos albumnak ott a helye a valaha készült legfontosabb moldvai, és úgy egyáltalán, a legjobb népzenei alkotások közt.

(Közreműködő muzsikusok: Benke Félix, Kerényi Róbert, Kiss Krisztián, Nyíri László, Pánczél Kristóf, Petrás Alina, és Szokolay Dongó Balázs.) (Fonó Records, 2022)

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram