Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Paár Julcsi – Hangoló: Kerekutca

2021.11.04.

Paár Julcsi lemezén, ami Hangoló projektnéven fut, jelezve a már korábban megkezdett irányt, csak annyiban szakadunk el az autentikus népzenétől, amennyi ahhoz szükséges, hogy a teljes folk-keresztmetszetből egy új tabló legyen felrajzolva, mégpedig egy úgynevezett gyereklemez: Kerekutca (Fonó, 2021) címmel. Elővetés: aki bármilyen módon és eszközzel életben tartja ifjúkora múltán is gyermeki énjét, játékkal, álmok szövögetésével, zenehallgatással, mesékkel, csodavárással, hebrencs félórákkal, gumikacsás habfürdőkkel stb., azok számára a Kerekutca nem valami meghaladott dolog, hanem üzembentartó. Akik pedig ezt megmosolyogják, számukra pont ugyanezekért ajánlott, csak a másik irányból: hátha visszatalálnak újra az elfeledett üdvösséghez. Terápia így is, úgy is.

Julcsi első Hangoló lemezéről többek közt ezt írtam két éve a Lángolós recenzióban: „Formailag egyvégtében utazást kínál, a prózai részek és a zenék egymást folytatják és mélyítik el oda-vissza. Semmi sem véletlen, vagy időhúzás, nincsenek töltelék részek, minden pillanata arany.” A Kerekerdő Jancsi főhős körbeérő utazását kísérte el, a Kerekutca pedig most az emlékek valóságszilánkjainak összehorgolása. Amolyan szabad asszociációs játék, ami tematikailag szűkösebb térnek tűnik, de ez csak a látszat, mert a képzeletünknél nincs semmi tágasabb, legfeljebb csak azoké, akiknek eleve több a fantáziája a miénknél. Mivel a szerepek ebben a lemeznyi történetben ki vannak osztva különböző képzeletbeli karaktereknek, ezért van itt sokféle figura a különctől a bölcsig. A Hangoló alapötlete pazar, amiből kiindulva ez az egész akár élethosszig tágítható, a Kerekutcába belefér ugyan a fél világ, de még ott a másik fele is. Zeneileg pedig a sokféle folkhatás: pörgős vonószenei, csendes, magába forduló népdalos, elbeszélő mesélős, szaggatós csángós, sőt dzsesszes is, határt nagyjából csak az album zárlata szabhat. Már az első Hangoló is felettébb szerethető volt, de most hozzájött még az a felszabadult stich, amitől végképp kiszabadult a palackból. Valahogy nem kéne felnőni a következő körig…

Paár Julcsi mellett játszik még: Csernók Klára hegedűn, Takács Ádám hegedűn, Papp Endre brácsán, Szabó Dániel cimbalmon, Bede Péter fúvós hangszereken, Bognár András nagybőgőn és gardonon, Könczei Bálint brácsán, valamint Kiss B. Ádám, Nádasdy Fanni, Tímár Sára és a Biatorbágyi Népi Ének Műhely növendékei énekelnek.
(Fonó, 2021)

Még a Kerekerdő lemezbemutató koncertjéről:

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram