Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Mbongwana Star: From Kinshasa

Emlékeznek a kongói Staff Benda Bililire, ugye? Tudják, az a hajléktalan mozgássérültekből álló csapat, amely a kerekes székeire szabott kongói rumbával röppent a mennybe, nevezetesen a Trés Trés Fort, majd a Bouger Le Monde! című albumával. Az utóbbi kapcsán már arról számolhattunk be három évvel ezelőtt, hogy háromszázötven koncert után nemcsak vadonatúj kerekekre, de lakásra is futotta a bandának, mégsem szálltak el, hanem hajléktalan srácokat oktató iskola alapításába fogtak éppen. Csak hát aztán beütött valami krach, más szóval: összeroppantak a sikerük terhe alatt. Úgyhogy az alapítói, Coco Ngambali és Theo Nzonza kezdhették elölről.

Persze, nem ugyanazokkal, és nem ugyanazt a sztorit. És más néven: Mbongwana Starként. Bizonyára jót tett a fiatalítás, de a kulcsmomentum a kinshasai punkra vadászó producermágus, Liam Farrell (vagyis Doctor L) megnyerése volt. Doki azonnal ráharapott arra a drasztikus energiára, ami a Mbongwana Star demóiból áradt, csak ki kellett pofozgatnia. A mélyére kongói ritmusokat, a földszintre bivaly basszust, az emeletre pedig olyan elektronikát kevert, amitől valami ufós beütés támadt. Nem véletlen, hogy asztronautaszerkóban feszítenek a fényképeiken, elvégre ebben a hangvételben és vízióban afrikai zenekarral még nem volt dolgunk. Szóval oda lett téve, újra lett kezdve, és tessék: máris a világzenei rádióslista első helyén landolt a korong. Ami akkor is jelentős teljesítményt mutat, ha a (számok) színvonala hullámzik. (World Circuit, 2015, Megjelent: Magyar Narancs)

Marton László Távolodó

Az én koromban (65) már ajánlatos a múlt idő. Ha visszagondolok, egész életemben csak mutogattam. Lemezeket, együtteseket, és rajtuk keresztül magam. A barátaimnak és a szerelmeimnek a szobámban. A tanítványaimnak az iskolában. Aztán tágult a kör. Mutogattam fűnek-fának újságban (Magyar Narancs), a Sziget Fesztiválon, lemezeket és filmeket szerkesztve, és hétről hétre a világzenei rádióműsoraimban. Nincs ezen mit mérlegelni. A mutogatós bácsi – maradjunk ennyiben…
Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram