Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Mari Boine: Idjagiedas (In The Hand Of The Night)

Ha Mari Boinéról azt állítottuk eddig, hogy a lapp zenekultúra múltjának és jövőjének legizgalmasabb hírnöke, aligha tévedtünk sokat. Megvan ehhez a történelmi léptéke (a norvégiai lappok vallási és kulturális forradalmával), az átszellemültsége és a maga rendkívüli hangja, nem beszélve arról az elengedhetetlen mágiáról, amely a sivár jég, a rideg erdő és a vágtázó rénszarvasok nyelvének biztos ismeretére vall. Boine jó tizenöt éve gyakorolja küldetését, s közben fél tucat stúdiólemeze is kijött, szóval már majdnem mindent tudtunk róla, ideje volt hát, hogy kicsit „bekavarjon”.

Elég a felállásra nézni, máris érződnek az új szelek: hiányzik a gitáros Roger Ludvigsen, pedig ő volt az első, akivel Boine annak idején összeállt. A perui Carlos Zamata Quispe és a basszeres-programozó Svein Schultz megvan, de ez szinte lényegtelen, annyi az új név, sőt annyi az új hangszer (többek közt egy csomó afrikai: mbira, guimbri, kora). Ami pedig a fül dolga, az megint csak reveláció, mert az eddigiekre Boine most rátett egy befelé forduló lapáttal, s így életműve legintimebb albuma született meg. Mely egymásba olvasztja az északi sarkvidéket Afrikával, az ősi lapp tradíciót a naprakész elektronikával, a szenvedélyt az elfojtással, s miközben megtáncoltatja a természeti erőket, Boine sötétlő démonjaihoz éppolyan megindítóan szól. (Lean/Universal, 2006, Megjelent: Magyar Narancs)

Marton László Távolodó

Az én koromban (65) már ajánlatos a múlt idő. Ha visszagondolok, egész életemben csak mutogattam. Lemezeket, együtteseket, és rajtuk keresztül magam. A barátaimnak és a szerelmeimnek a szobámban. A tanítványaimnak az iskolában. Aztán tágult a kör. Mutogattam fűnek-fának újságban (Magyar Narancs), a Sziget Fesztiválon, lemezeket és filmeket szerkesztve, és hétről hétre a világzenei rádióműsoraimban. Nincs ezen mit mérlegelni. A mutogatós bácsi – maradjunk ennyiben…
Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram