Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Makaya McCraven: In These Times

2022.10.12.

Régen volt egy alapvető tartózkodás bennem a dobosok vezette zenekaroktól, ez idővel aztán oldódott, mostanában pedig különösen érdekes dolgok születnek e téren a tágabban értelmezett jazzben, elég csak az International Anthemnél megjelent Jamire Williams, illetve Daniel Villarreal honlapunkon is méltatott lemezeire gondolni.
Fenti kiadó továbbra is ontja a relatíve közönségbarát, mégis tartalmas jazzlemezeket, s ebben a vonatkozásban ez az album sem kivétel, sőt. McCraven komplex ritmusai és produceri múltjából fakadó elektronikus megközelítései, hangmintái mellett a fő csapás a trip-hoposan szállós, gazdagon hangszerelt, sokszor orkesztrális, a korábbiaknál egy fokkal hagyományosabb jazzhangzás. Néhol a szép melódiákat tekintve már súrolja a popzenét, egy kritikus írta, hogy még vacsorához is tökéletesen működik háttérzeneként.
Nos, lehet, hogy tényleg senki nem kapja fel a fejét egy meglepő zenei húzás kapcsán, nincsenek az albumon merész újítások, mégis valahogyan frissnek hat ez a mindent mindennel összeérintő muzsika, ahogy a címe is jelzi: a mi időnk szólal meg elegánsan, kifinomultan.

McCraven november 14-én a MÜPÁ-ban lép fel, ide másolom a koncertajánlót:
"Makaya McCraven szülei - a Magyarországról 1979-ben disszidált Zsigmondi Ágnes (Kolinda) és az amerikai jazzdobos Stephen McCraven (mások mellett Archie Shepp dobosa) - Párizsban találkoztak, ott született Makaya is 1983-ban, de aztán három évvel később áttelepültek Amerikába. McCraven chicagói jazz körökben tűnt ki tehetségével a 2000-es években, az ortodox műfajhatárokat áttörő avantgárd zenészek között. Szenzációs klubkoncertjeivel, élő lemezeivel egyre magabiztosabb zenekarvezető lett, a 2018-as Universal Beings című LP-vel Kamasi Washingtonhoz, Shabaka Hutchings-hez, Robert Glasperhez hasonlóan bővítette tovább a műfaj közönségét. 2020-as kiadványa, a jazz-költő, proto-rap ikon, Gil Scott-Heron utolsó nagylemezét ihletetten, kreatívan újragondoló We're New Again pedig egyenesen a tavalyi év egyik legünnepeltebb albuma volt. A folk-hagyományokat is felhasználó (így édesanyja zenéjét is hangmintázó) lemez tökéletesen mutatja, hogy jelenleg miért McCraven a spirituális jazz és a groove-os avantgárd zene egyik legnagyobb alakja."

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram