Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Makám: Robinzon Kruzo

2022.03.09.

A 2012-es Robinson Kruzo egészen más, mint amit addig ismerhettünk a Makámtól, nyomokban fellelhető benne némi íz a korai és a későbbi korszakokból, de ez csak azoknak tűnhet fel, akik behatóan ismerik az életművet. Itt már nem is beszélhetünk világzenéről, sokkal inkább olyasmiről, amit Krulik Zoltán jól ismer a magyar dalos és underground zenei hagyományainkból (Európa Kiadó, Quimby, Kex, Cseh Tamás), és kapcsolódott is ehhez az érához hosszú pályafutása alatt, bár ez eddig nem feltétlenül nyomódott át a felszínig, főleg nem markánsan.

És persze a szövegek: Krulik Zoltán bámulatos nyelvi tehetséggel emeli át a legmarkánsabb vonatkozásokat, politikát, kulturális mélységeket és magasságokat, forradalmakat és szerelmeket téren és időn, és formálja szójátékokba, utalásokba és konkrét idézetekbe. Ez eddig is feltűnt a Makámot hallgatva, de sosem volt tán még ennyire megszólítva a felnőtt hallgató, mint ezen a lemezen. Aztán abban is újat hozott ez az album, hogy bár közreműködik a vokálokban Hornai Zóra, az énekesi posztot Krulik Zoltán végig magánál tartotta – és az eredményt hallva nagyon helyesen, ezek a hangulatok és történetek egyértelműen férfi hangot kívántak.

A Robinzon Kruzo elsősorban tehát egy rocklemez, a népzenéktől odébb kerültünk most, még valami dzsesszes szín, főleg a szaxofonnal fel van festve ugyan a palettára, és néha reggae az alap, de egészében véve az előbb jelzett zenekarokkal rokonítható. Amolyan rejtett kincs ez az album - amit a szélesebb közönség sajnos nem igazán vett észre -, nagyon jó dalokkal, amiket valójában nem lehet elégszer meghallgatni. (Z Paraván, 2012)

A teljes album:

https://soundcloud.com/l-ngol-git-rok/sets/mak-m-robinzon-kruzo

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram