Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Makám és Bognár Szilvia: Almanach

Hogy a Makám együttes kitûnõ passzban van, most már lassan szakállas hír. Elõször öt éve, a SkanZen album kapcsán jelezhettük, aztán csak fokozódott a helyzet: a karácsonyi 9 colinda (2001), a gyerekekhez szóló Szindbád (2002), tavaly pedig a háborús Anzix nemcsak ragyogó nõi hangjaival tûnt ki, de azzal is, ahogyan tematikus csokorba szedte a dalait. Meg különben is, együtt volt, ami kell: elegancia és erõ, letisztultság és könnyedség - Krulik Zoltánnak olyan szerzõi birodalmat sikerült kiépítenie, amelyben az eredeti darabjai egy követ fújnak-pengetnek az archaikus népdalok feldolgozásaival.

Hál' isten, az Almanach sem esett messze ettõl a gyümölcsöstõl. Különlegesen szép az 'sz, és majdnem annyira a Párom, párom, a Sárga a repce virága és a Holló fekete álom is, de ezúttal inkább csak ezeket a számokat ismételgetem majd, mint az album egészét. Persze a legkevésbé sem gondolom, hogy minden lemeznek teljesen önálló jegyekkel illene rendelkeznie, de valahogy mégsem a kedvemre való, hogy az Almanach leginkább olyan dalok gyûjteménye, melyek, ha sarkíthatok, mintha "lemaradtak volna" a 9 colindáról, a Szindbádról, az Anzixról. Megerõsítve a Makám-hitemben, de reveláció nélkül. (FolkEurópa/Z Paraván, A cikk 2004-ben jelent meg a Magyar Narancsban.)

Marton László Távolodó

Az én koromban (65) már ajánlatos a múlt idő. Ha visszagondolok, egész életemben csak mutogattam. Lemezeket, együtteseket, és rajtuk keresztül magam. A barátaimnak és a szerelmeimnek a szobámban. A tanítványaimnak az iskolában. Aztán tágult a kör. Mutogattam fűnek-fának újságban (Magyar Narancs), a Sziget Fesztiválon, lemezeket és filmeket szerkesztve, és hétről hétre a világzenei rádióműsoraimban. Nincs ezen mit mérlegelni. A mutogatós bácsi – maradjunk ennyiben…
Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram