Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Juhász Réka: Széles vizek

2023.01.05.

Juhász Réka népdalénekes összeállítása nem szűkebb tájegységre épít, a Széles vizek (Fonó, 2022) vezérmotívuma a címből sejthetően a víz szimbolikáját részletezi. Nem is egyszerű metaforáról van szó, a lehető legközelebbi víznyerő kutaktól a szélesen hömpölygő folyamokig és a végső hazatérést szimbolizáló tengerig bontakozik az ív. Természetesen itt már messze nem a fizikai megnyilvánulásokon van hangsúly, sokkal inkább a belső minőségeken, az emberi életen végigvonuló érzelmi és egyéb tapasztalatokon, és ami úton nem a mértékegységbeli jellemzők számítanak, csak a tényleges megélések. A víz tehát összeköt világokat, sorsokat, időket, hiszen már a teremtéstörténetekben is megjelenik ősközegként, az élet vize pedig a spirituális megközelítésben azt az éteri közeget jelzi, amiből minden élet fakad, és amitől megújul, aki abból merít.

Juhász Réka ki is emeli a víz isteni rendteremtő elvét: „Az életünk során három nagy folyón kelünk át. Születéskor hídon jövünk, a házasságot kötők és a halottak vízen kelnek át, a révész közbenjárásával, a másik partra. Egykori ártéri területeink temetődombjain, a csónak-fejfák ma is tanúskodnak arról, hogy halottaink valaha bárkában tették meg utolsó útjukat az élet vizének túlpartjára. Amit a folyóvíz elvisz, vissza nem hozza soha. Ezért dobjuk az elmúlt esztendő minden bajával, betegségével teleaggatott kiszebábut a folyóba. A természet folyamatosságát és az emberi élet hullámzását összemossa a víz jelképvilága. Elmerülünk a zavaros árban, és megtisztulunk a források szent vizei által.”

A magyar népzene bővelkedik a források, folyók, tavak életterei érlelte impressziókban, az élet eleve jelentős mértékben ezek köré szerveződik, így a harmaton járástól az eső-összemosta sorsokon át a Duna vizének lélekborzolástól megjelenik bennük számos olyan elem, amire az ember nem is gondolna hétköznapi tudatállapotában, mondjuk a városi élet másfajta alapélményéből. A Széles vizek rendkívüli tudatossággal és művészi érzékkel felépített album, a mélységi alászállástól a megtisztulásig vezető emelkedettségig juthatunk a segítségével. Az eléneklések és elmuzsikálások technikai magas fokán túl ez a lélekmelengető ünnepélyesség az, ami még a jó népzenei lemezek közül is kiemeli. A fentebb feszegetett szabadságélménynek itt egy másik megközelítése kap teret: a modern, világi szabadosság, a „bármit megtehetek” romboló eszköztára nyomokban sincs jelen, ellenben a saját belátásból fakadó „jó”, a fizikai-lelki-szellemi teljességet kínáló minőségek melletti elkötelezettség kibontakoztatására került a hangsúly, vagyis az égi rend földi tükrözése az üdvözítő.

A dalcímek többsége is magáért beszél: A szováti tó, kapolcsi hidak, Nyitra, Ipoly, A tóvidékiek, Folyóvíz volnék, és ezek igazából formát adnak a lényeghez, az emberi élet sokszínűségének és az érzelmi vonatkozások leképezéséhez. Ennél zsigeribb és magával ragadóbb népzenei lemezt ne is kívánjuk, mert ez az.

Közreműködik öt muzsikus: Juhász Dénes – hegedű, furulya, Kalász Máté – hegedű, Dövényi Gergely – brácsa, Kalász Tamás – nagybőgő, Juhász Zoltán – duda, furulya, és hat énekes: Szerdahelyi Luca, Kalász Dorottya, Szabó Lili Róza, Kaczor Dorotta, Sturcz Noémi, Egyed Réka.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram