Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Ismaël Lo: Sénégal

 Nehezen boldogultam eddig Ismaël Lóval. Próbáltam koncerten, próbáltam lemezen, de nem tudott megérinteni - nem volt ahhoz úgy istenigazából afrikai. Kivált, amikor franciául énekelt. De mindez a múlt, innentől igazán jó hírem van: az új lemeze nem csak a címével "tüntet": azon túl, hogy "haza lett találva", a Sénégal roppant kellemes hallgatnivaló.

Az ötvenegy éves Lo családjában senki sem muzsikált, az isten sem tudta, mi lesz a vége, amikor egy maga szabta gitárral és harmonikájával szerencsét próbált a rádióból ellesett Otis Redding- és Wilson Pickett-számok hatására. 1979-től öt évig a jó nevű Super Diamond de Dakar másodénekese lett, aztán szólópályára bátorkodott, és igen gyorsan megszerettette magát a frankofón könnyűzene híveivel. Készített felvételt Marianne Faithfull-lal, a párizsi Olympiában énekelt Jane Birkinnel, amivel persze semmi baj - a gond, mondom, inkább az, hogy a "szimpla" francia énekesektől nem mindig lehetett megkülönböztetni.

Na, de ez a Sénégal, ez tényleg tuti, ezt kár lenne kihagyni! Kábé olyan, mint amikor Youssou N'Dournak sikerül igazán összekapnia magát: a rettenetes mélységeket elkerülő afropop és mbalax keretein belül is kimondott élmény. Ismaël hangja kifogástalanul érzékeny, a beszélő dobok épp annyit dumálnak, amennyit kell, a hangszerelésre nem telepednek rá a gaz fehér szintisek, a nyelv is kóser, és különös módon az összes szám - legyen helyi értékű, latin széljárású vagy reggae - szeretetre méltó. Végre egy gusztusos sikersztori! (Wrasse/Universal/IndieGo, 2006, Megjelent: Magyar Narancs)

Marton László Távolodó

Az én koromban (65) már ajánlatos a múlt idő. Ha visszagondolok, egész életemben csak mutogattam. Lemezeket, együtteseket, és rajtuk keresztül magam. A barátaimnak és a szerelmeimnek a szobámban. A tanítványaimnak az iskolában. Aztán tágult a kör. Mutogattam fűnek-fának újságban (Magyar Narancs), a Sziget Fesztiválon, lemezeket és filmeket szerkesztve, és hétről hétre a világzenei rádióműsoraimban. Nincs ezen mit mérlegelni. A mutogatós bácsi – maradjunk ennyiben…
Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram