Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

horhos: Mons Sacer Mix

2022.05.06.

Tavaly ősszel egy ösztöndíj jóvoltából két hetet töltöttem a pannonhalmi bencés apátságban. Mindig is vonzódtam az efféle, bizonyos értelemben időn kívüli helyekhez. Az ösztöndíjas vállalásom egyik része az volt, hogy ottlétemről akusztikus naplót készítsek. Bebarangoltam a diktafonnal az apátságot és a környéket, felvettem madárcsicsergést, szirénázó tűzoltóautót, kutyaugatást, harangzúgást, dízelvonatberregést, a bencés gimnazisták zsivaját, a szerzetesek esti imáját, és ki tudja, mit még. Ezekből a felvételekből egy külön lemezt is csináltam Mons Sacer Pannoniae címmel. Az itt hallható mixbe ezek közül néhányat bele is dolgoztam. A pannonhalmi két hét most is erősen dolgozik bennem, naponta eszembe jutnak ottani pillanatok és benyomások. A mixben hallható zenék is kötődnek a helyszínhez, egyrészt mert némelyiket ott is hallgattam, másrészt pedig olyan atmoszférát árasztanak, amely összeér bennem az ezeréves apátság kisugárzásával. A „magyar szálat” ebben a mixben a legnagyobb élő magyar zeneszerző, Dukay Barnabás képviseli, akinek meditatív kamaradarabja érzésem szerint sok szálon kapcsolódik a minimalista ambient legkiválóbb képviselőihez. Egy tavaly őszi, alig elmesélhető élmény akusztikai lenyomata tehát ez a szűk egy óra, közelítés a Mons Sacerhez, a szent hegyhez.

Győrffy Ákos

A mixben hallható darabok:

 1. (Keleti pályaudvar)
 2. Alexander Tucker: Jamie
 3. (Pázmándfalu, temető)
 4. Mute Forest: Distracted by My Contorted Reflection
 5. (Erdei sétány)
 6. Dag Rosenqvist: VIII
 7. (Gyerekzsivaj a bencés gimnáziumban)
 8. Marielle V Jakobsons: Crystal Orchard
 9. (A bazilika harangja)
 10. Dukay Barnabás/Anima Musicae Chamber Orchestra: A Pantokrátor szentjei körében
 11. (Tűzoltó a tájban)
 12. The Dead Texan: The Adversary of Evil Budd
 13. (Az apátság liftjében)
 14. Hammock: The Whole Catastrophe
 15. (Ereszből csöpögő eső)
 16. Orla Wren: The Unbowed Hand
 17. (Az arborétumban)
 18. Federico Durand: Menta
 19. (Nyugati pályaudvar)
 20. Christina Vantzou: Glisten
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram