Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

horhos: Madeleine Mix

2022.08.01.

1991-ben másodikos gimnazista voltam. Abban az évben néhány hónapig egy fiatal angol lány volt az angoltanárunk. Ő adta oda egy elég rossz minőségű kazettán az Orb The Orb’s Adventures Beyond The Ultraworld című lemezét. Talán azt a kazettát hallgattam a legtöbbször életemben. Közhelyes, de mégis azt kell mondanom, hogy ez a zene addig ismeretlen tereket nyitott ki. Ezek a kinyíló terek hozták aztán a többi zenét, például a KLF Chill Out című lemezét, ami talán a világ legtökéletesebb ambientlemeze. Akkoriban az MTV Europe a legjobb formáját mutatta, olyan műsorokkal, amelyeket ma már el sem lehetne képzelni televízióban. A 120 Minutes, a Postmodern, a Chill Out Zone voltak a kedvenceim, innen tájékozódtam. Ezekből a műsorokból jönnek ennek a mixnek a darabjai. Nosztalgikus dolog ez, mondhatnánk, de hát végül is semmi baj a nosztalgiával, ha mértékkel adagoljuk. Amikor mostanában belehallgattam ezekbe a számokba, ismét magam előtt láttam azt a 16-17 éves gyereket, aki voltam. Látom, ahogy ez a gyerek járja a Duna ártereit egy régen halott kutyával, zsebében egy walkman, hallgatja ezeket a számokat, miközben bámulja az őszi ködöket a folyó fölött. A mix címe Marcel Proust híres regényéből származik. Amikor az elbeszélő sok év múltán ismét megérzi a Madeleine nevű sütemény ízét, felbukkannak elveszettnek hitt gyerekkori emlékei. Ilyen sütemények ezek a harmincéves felvételek is.

Győrffy Ákos

A mixben elhangzó darabok:

  1. The Orb: Star 6 & 7 8 9
  2. Seefeel: Air Eyes
  3. Aphex Twin: Ageispolis
  4. Subsurfing: The Number Readers
  5. The KLF: 3AM Somewhere Out Of Beaumont
  6. Boards Of Canada: An Eagle in Your Mind
  7. Mouse On Mars: Future Dub
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram