Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Gryllus, Szirtes, Ferenczi: Pál apostol - Utazás téren, időn és hangokon át

2023.01.11.

Az autentikus népzenéről némileg leágazva, de a folkot vezérlőelvként megtartva olyan területre jutunk, ahol a spirituális alapvetések okán egységgé oldódnak még azok a zsánerekhez kötött zeneiségek is, amiket pedig meg tudnánk nevezni, ha számítana egyáltalán a szétszálazásuk, ám a lényeg röviden ennyi: a Gryllus Dániel -féle Pál apostol – dalok Pál levelei szerint (Gryllus, 2022) kiadvány minden szempontból ott van a legfontosabb albumok közt. Kétpólusú hozadékából mi most a zenei oldalra koncentrálunk, merthogy könyvvel együtt megjelent CD-ről van szó (amihez másik olvasat szerint pont a lemez a melléklet). A könyv muzsikusok, szakemberek, vallási kútfők írásait, interjút, magyarázatait tartalmazza Pál Apostol munkássága, múlhatatlan hatásai nyomán, ám nem csak emiatt neveztem kétpólusúnak: a zenei album maga értelemszerűen a Páli szövegek, tanítások mentén fogant, így a zenei mellett spirituális/szellemi vonatkozásai és dimenziói is hangsúlyosak. De nem valamiféle katedráról szórt szigorú tanítás zengedez, éppen ellenkezőleg: szívbe markolóan magnetikus erővel betaláló tanításokról, így egyszerre érezhetjük át a szellemi tanítások rendíthetetlen fundamentumát és a békéhez vezető út fájdalmát. Ezt a belső hatást, ami itt zenével és poémába öntve van elregélve, nem szimplán a megzenésített vers kategória.

A produkció külső története: 1991-ben jött ki az első kör, amit most már Ólemeznek hív a kiadó a könyv végi jegyzetben, és amin akkori aktív népzenészek (Éri Péter, Halmos Béla) működtek közre. Hangvételben azért hasonlított a maihoz, azaz nem klasszikus dalformák, inkább lüktetve hömpölygő folyamatzene szövődött a versek köré, és ezt a metódust megtartva kapott most vadonatúj köntöst. A gerincet persze továbbra is Gryllus Dániel (Kaláka) jellegzetes prózaéneke és citerajátéka adja, eleve ő tekinthető az egész koncepció szívének. De azért mégsem beszélhetünk szólóprodukcióról: kicsengésében a muzsika intuitív-intenzív felépítménye, egyszerre lelkesen szárnyaló és fájdalmasan megrázó volta, a népzenei jelleg karakteres, rockos-bluesos felhangokkal duzzasztva meglepő erővel képes kiragadni a normál hétköznapi tudatállapotból. Nincs mese, tényleg hardcore húzása van, és persze semmi köze hangszerelési, azaz formális rockhoz, a jelek szerint simán elérhető efféle felajzó intenzitás akusztikus hangszereléssel, többek közt citerával, szájharmonikával és tántoríthatatlan szövegmondással (eklatáns példák a Timóteushoz írt levél vagy a Tituszhoz írt levél). De éppígy nincs tétovaság a levegősebbre szőtt, tágas aurájú dalok közben sem, így már csak abban reménykedhetünk, hogy találnak még feldolgozni valót ebben a felállásban.

Gryllus Dániel muzsikus partnerei: Apáti Ádám – zongora, Bizják Gábor – kürt, Ferenczi György – szájharmonika, Szirtes Edina Mókus – brácsa, Jankó Miklós – dob, Pintér Zsolt – mandolin.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram