Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Fofoulah: Fofoulah

Nem jellemző, hogy fehér, angol srácok pumpáljanak friss vért Nyugat-Afrikába, de hogy a Fofoulah együttes a (szabályt erősítő) kivételek közé tartozik, az tuti. Ráadásul nem is előzménytelenül, hiszen az Outhouse Ruhabiban ugyancsak a szenegáli és gambiai sabar ritmusok bűvöletében ütötték és fújták a magukét. Annak az együttesnek is a dobos Dave Smith volt a motorja, aki 2002 óta hétszer utazott tanulmány­útra Gambiába, és azóta olyan zenekarokban bizonyított, mint a Justin Adams-féle JuJu és a Robert Plant-féle Sensational Space Shifters. Szóval egy megbízható és elkötelezett csapattal van dolgunk, minimum.

2011 óta öten alkotják az alapját: Dave mellett a szaxofonos-szintis Tom Challenger, a gitáros Phil Stevenson, a basszer Johnny Brierly és az ütős Kaw Secka. Amit összeraktak, az kétségtelenül új színfoltot képez a transzatlanti mezőnyben, de aligha ütne ekkorát a lemezük, ha nem hívták volna vendégségbe Batch Gueye szenegáli, Juldeh Camara gambiai és Iness Mezel algériai énekest, Ghostpoet angol rappert és több hangszeres kollégát.

Így azonban egyik ámulatból a másikba eshetünk. Hiszen nemcsak a sabar és tama dobok ritmusa, az örvénylő transz, a féktelen imp­rovizáció és a dub ragad magával, hanem a számok változatossága is. De ha visszafogjuk magunkat, akkor sem mondhatunk mást: ez a cucc angolnak és nyugat-afrikainak, kísérletezőnek és populárisnak, tradicionálisnak és progresszívnek egyaránt példás. (Glitterbeat Records, 2014, Megjelent: Magyar Narancs)

Marton László Távolodó

Az én koromban (65) már ajánlatos a múlt idő. Ha visszagondolok, egész életemben csak mutogattam. Lemezeket, együtteseket, és rajtuk keresztül magam. A barátaimnak és a szerelmeimnek a szobámban. A tanítványaimnak az iskolában. Aztán tágult a kör. Mutogattam fűnek-fának újságban (Magyar Narancs), a Sziget Fesztiválon, lemezeket és filmeket szerkesztve, és hétről hétre a világzenei rádióműsoraimban. Nincs ezen mit mérlegelni. A mutogatós bácsi – maradjunk ennyiben…
Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram