Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Cserepes: Nachtmusik

2021.12.27.

Cserepes lemezeit (pontosabban teljes életművét) nem lehet lerobbantani a magas polcról, és ezt a szintet minden új albumával csak megerősíti, mint most is. A Nachtmusic, hasonlóan a korábbi lemezek zöméhez a Kárpát-medence népzenéjéből szemezget, a fókuszpontban pedig Kalós Zoltán (részben elfeledett) népzenei- és népdalgyűjtései állnak. Cserepes hosszú zenekölteményeinek íve egész tablókat képez, ami elsősorban azt jelenti, hogy az alapokat önmagukban nem manipulálja, amik így esszenciájukat megőrzik, hanem egy egészen másfajta környezetbe ágyazva gondolja tovább. Ezzel az elektronikus, bólogatósan álomittas, dubos lüktetéssel és hangzótér-kezeléssel rendre célt ér, ráadással most a három közreműködő muzsikus (Kárpáti Dódi: trombita, Ágoston Béla: szaxofon, Armin Küpper: szaxofon) erős jelenléte érzelmi minőségekkel bővítette a Cserepes -féle univerzumot – hozzátéve, hogy természetesen a feljátszott szólamokat is hangmintázva szerkesztette be. A csúcspontok pedig azok, amikor mindezt nem is a fülünkkel halljuk, csak megtisztulva elmerülünk a föld-sója érzésben, és az időtlenné oldott hangok szövetében utazva már csak a bemintázott énekrészek emlékeztetnek az ismert világra.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram