Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Csángálló: Hălandár 

2022.04.08.

A 2009-ben alakult Csángálló nem siette el a dolgát, már felkapott bandaként táncházazott és turnézott, sőt, még pszichedelikus tánczenékre alapozott trance-fesztiválokon is megállta helyét akusztikus muzsikájával, mire lemezkészítéshez kellően lelassult a tízes évek második felére. A 2017-es debütálás egy minden ízében rockandroll létérzésű bandát rögzített, ami attitűdben számít igazán, a Csángálló ugyanis gyakran onnan indít, ahová mások legfeljebb eljutni bírnak. De ha csak ugráltató tempóra és „ereszd el a hajamra” asszociálunk, alig érintjük a lényeget. Ami valójában egy átbucskázás: ösztönös csavarintások, jóleső hangulati-, ütem-, és témaváltások, valamint váratlan melódiagörbék mentén zuhanunk egyre beljebb, hogy aztán ne is álljunk meg középig. Ezzel persze alapjáraton nem csak azt a debütálást, de az egy évre rá érkező második lemezt és a mostani újat is jellemeztük. A Hălandár ráadásul dupla anyag, és remélem nem egy következő sorlemezt akarnak ezzel messzebb tolni, hanem csak nem volt szívük lehagyni semmit a mostanában felgyűltekből.

De térjünk még vissza kicsit az általuk megfogalmazott alapokhoz: „… a zene univerzális nyelv az emberek között, ami gyógyít, felemel, s elrepít a képzelet szárnyain, hogy visszataláljunk gyökereinkhez, mely táplálja a törzset, hogy az ágakból nőtt levelek szabadon táncolhassanak a fényben.” Ez az univerzalitás tehát nem keverendő össze a sokféleséget ötletszintjén összefércelő sekélyesben pecázással, a Csángálló világzenéje kifejezetten tisztán látó fókusszal van belőve, és nagy előny, hogy már az induláskor képben voltak a hagyományok mibenlétével, félig-meddig beleszülettek a tutiba, és máig visszajárnak gyűjteni. És, hogy végképp ne tévedjünk meg, éppen népzenész mestereiktől kapták a szabadság impulzusait is, Zerkula mondta azt is: „az a lényeg, hogy mit játszol, nem az, hogy min”. Ez nem csak a zenei igazodás, és a kulturális frissesség miatt fontos, de nyilván segíti a morális józanság továbbcsiszolását is, hiszen a forma mögötti lényeg kibontakoztatására fókuszáltat. Ezek a zsinórmértékek persze nem lennének feltétlen még csak megtartóerők sem, nemhogy fejlődést és gyarapodást segítők valódi és perzselő tehetség híján, és a Csángállósokat szerencsére nem fenyegeti ijedt jólfésültség: muzsikájuk pattanásig feszül az energiáktól, a megénekelt hangulatok természetes úton melengetik meg az embert szívtájékon. Akiben a legcsekélyebb hajlandóság is mutatkozik az effélékhez, az itt könnyen berántódik. Oké, az alapok is etetősek, legtöbb a gyimesi és moldvai csángó, valamint némi balkáni szál, de ezek végül is csak a hozzávalók, a Csángálló leglényege egyediségén túl az a szárnyalás, amiben érzelem és gondolat lépett frigyre. A jó házasság pedig a melós hétköznapok mellett tánc és álmok, emlékezés és életöröm.

A duplalemez nem csak fizikailag különül el, míg az első adag telített hangzásával energetikailag kés a vajban, és a modern világ számára is nyilván dekódolhatóbb, a kettes egyértelmű fedésben van a fentebb vázoltakkal: visszatalálás a gyökerekhez. És lehet, hogy már az évek súlya, és egyéb nyavalyák mondatják velem, de az az igazi megmerítkezés.

(A zenészek: Sára Csobán – szaxofon, kaval, ének, doromb, köcsögduda, Bagi Bálint – szaxofon, tárogató, furulya, kaval, Gárgyán Zoltán Tamás – klarinét, basszusklarinét, ének, Telegdi Gáspár Máriusz – harmonika, Vellner Balázs – gardony, Bősze Tamás Jean-Pierre – ének, gitár, basszusgitár, koboz, cajon, tapan, ütős hangszerek.) (Fonó, 2022)

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram