Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Clock DVA: Noesis

2023.05.19.

Azon kívül, hogy Adi Newton újra életet lehelt a létező legjobb post-post-punk/elektro/industrial/techno/ebm, vagy akár post-kraftwerkinek is becézhető bandájába, ami 78-as megalakulása óta valójában sosem szűnt meg, tetszhalottá is csak látszólag lett a nyolcvanas évek közepén, hogy szaxofonnal egyensúlyba hozott zajos pre-iparizenéjét egy tervezett huszárvágással a digitális korba vezesse, hogy aztán senki másnak ne sikerüljön még csak megközelítenie se az „Eltemetett álmok” szintjét. Ami valójában az egész elektronika-központú ipari zenét éppúgy átlökte egy új korszakba, mint saját magát. Ezzel el is jutottunk a Clock DVA politikus énjéig is, ami egyszerre látja és láttatja az egész emberi létezést kívül és belül, a pszichikai szinttől a technológia kétpólusú megnyilvánulásáig: a modern ember éppúgy érezheti magát felszabadítva, mint irányítva, így a kérdés leginkább döntéshelyzetekben bontakozhat ki. Az új album a korábbiak minden erényéhez hozzárendel még valami mást is: az ember törékenységét, mert az énekhang sosem volt még ennyire elemelve a zene síkjától, kiemelve létezésének sebezhetőségét, és ennél jobban semmi nem fejezi ki az előbb szóba hozott kettősséget.

Címkék: 

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram