Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Calexico: El Mirador

2022.04.14.

A 32 éve létező (John Convertino dobos és Joey Burns multiinstrumentalista alapította) banda tízedik albuma nem a meglepetés erejével, sokkal inkább önazonosságába történő még oldottabb alámerülésével boldogít, mert bár eddig sem volt gond az amerikai folk/country és a latin muzsikák (főleg a mexikói mariachi) afféle ötvözésére, amit rajtuk kívül senki más nem tud ilyen örömittasan melankolikus sodrással kirántani a pop középszeréből, de most ahogy mondani szokás, megdobták az egészet még néhány lapáttal. Sokadik hallgatásra már jobban előjönnek az alt-countrys menetek, néha egész dalok amcsi folkos grúvokat és rockosnak álcázott riffeket tartanak felszínen, pedig először meg voltam győződve, hogy már egy az egyben átmentek latinba - de úgy, hogy még a Buena Vista is rákérdezhetne itt-ott a receptre.

Ez a 2021 nyarának rekkenő déli elzártságában felvett anyag magába fogadott mindent abból a kulturális kavalkádból, amiben egyaránt természetesek a kétkezi varázslófigurák, a sötétség fátyla mögötti lét áthatása, a mozdulatlan fülledtség és a múlhatatlan madárcsicsergés közös nevezője, a spagetti westernek filmzenés bája, a szamárbőgés, a nappalokat az éjszakától elválasztó határvonal felszívódása, a határvidéki élet zűrzavara eleve, az örökkévalóságon töprengés, és az éjszaka ragyogásának megtalálása a szeretett kedves szemében. És mindez persze zökkenőmentesre kevert spanyol-angollal, gazdag és rafinált hangszereléssel, és az elmaradhatatlan mézédes dallamokkal tálalva – hogy a rájuk sütött sivatagi-noir címke már végképp ne legyen odaadható senki másnak.

Ugyan mihez képest, és eleve korán van még az ilyesmihez, de akkor is ez az év lemeze a Wowenhandé és Horace Andyé mellett, szóval már hárman is dobogósok.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram