Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Branka: Én Csépem

2022.01.16.

A Junior Príma díjas Básits Branka mondja identitásáról: „A magyarság körbevesz a mindennapokban, hiszen itt élek, ez természetesen, magától működik bennem, de a szerbségemért meg kell küzdeni, ápolni kell nap mint nap.” Aztán ahhoz képest, hogy viszonylag későn merült bele a népzenébe, beleértve a magyart és a gyökereit adó szerbet is, már a Pravoban, és a friss lemezével a World Music Charts Europe toplistán az élbolyba került Zűrös Bandában is rácsodálkozhattunk rátermettségére és nem mindennapi hangjára, ami egyszerre ígér megnyugvást és borzongató titkokat. A szólólemez feldolgozásaihoz az alapokat kizárólag Branka Szigetcsépen, azaz szülőfalujában készített korábbi gyűjtései adják, ami jó ötletnek bizonyult, ez az egység a teljes kör érzetével ajándékoz meg: „némely dalokat messzire reptettem, némelyeket fészkükben hagytam”. Branka köré profi csapat szerveződött, minden úgy szólal meg, ahogy kell, így a hangszeres és érzelmi elemeknek egyaránt kellő tér és kifutás jut. Sőt, még valami több is történik: lépésenként megformálódik a sorjázó dalok által az a valami, amit nevezhetünk kulturális életminőségnek akár, mégpedig egy test és lélekben, ami vagy cél volt, vagy nem, mindenesetre a folyamat következményeként életre kelt. Ennél több pedig nem is kívánható egy albumtól, ami az utóbbi idők legjobb délszláv muzsikájával ajándékozott meg bennünket.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram