Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Boris Kovač & La Campanella: World After History

A kilencvenes évek végén a háborús száműzetéséből hazatérő Boris Kovač La Danza Apocalypsa Balcanica néven alakított zenekart. The Last Balkan Tango című lemezük azt a drámai pillanatot próbálta megragadni, amit Piazzolla egykor a „0 óra tangójának” nevezett: azt, ami a kezdetben és a végben közös. Megvolt ennek a hitele és megvolt a súlya a haldokló-újjászülető Újvidéken – Kovač mintha egy, a lebombázott Duna-hidak romjai közt sodródó luxushajón szórakoztatta volna a nagyérdeműt, keringőkben, tangókban és balkáni népzenékben edzett kamarazenekarával.

Csak hát közben túlestünk az utolsó tangón, túl az apokalipszisen; szóval lépni kellett, az nem megy, hogy az ember állandóan ugyanazt a véget fújja. Kovač történetesen La Campanellára keresztelte át a zenekarát, s immár arról muzsikál, hogy mi újság az idő túlsó partján. – Nem rossz pálya az sem, hogy úgy mondjam. Talán kevésbé véres, ám korántsem használhatatlan. Kicsivel erősebb a széljárás a mediterránium felől, de megvan a hangulata ennek a melegségnek is: az a belesimulós-nosztalgikus fajta, amikor egyszer csak körülvesz mindaz, amire már nem jutott idő. (Piranha/Zenesegély, 2005, Megjelent: Magyar Narancs)

Marton László Távolodó

Az én koromban (65) már ajánlatos a múlt idő. Ha visszagondolok, egész életemben csak mutogattam. Lemezeket, együtteseket, és rajtuk keresztül magam. A barátaimnak és a szerelmeimnek a szobámban. A tanítványaimnak az iskolában. Aztán tágult a kör. Mutogattam fűnek-fának újságban (Magyar Narancs), a Sziget Fesztiválon, lemezeket és filmeket szerkesztve, és hétről hétre a világzenei rádióműsoraimban. Nincs ezen mit mérlegelni. A mutogatós bácsi – maradjunk ennyiben…
Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram