Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba: Miri

Alighanem Bassekou Kouyate a legjobb dolog, ami az utóbbi években Afrika zenéjében történt. Emlegettem már éppen eleget, de fussunk át rajta megint! Bassekou a legősibb mali húros hangszer, a ngoni mestere, őt akarta mindenki – többek közt Taj Mahal, Ry Cooder, Toumani Diabate és Ali Farka Touré –, akinek ngoni kellett a zenekarába. De ez semmi. Egy ngoni nem ngoni – gondolta Bassekou, noha a mali hagyományban csapatonként csak egy ngonis rúghat labdába. Volt, aki azt hitte, megbolondult szegény, Bassekou ugyanis egy olyan zenekart álmodott meg, amiben négy ngoni van.

Ez lett a Ngoni Ba. És akkorát robbant, mint az atom. Ami a lemezeit illeti, a 2007-es Segou Blue rögtön elnyerte a BBC Radio 3-tól „az év afrikai albuma” címet, a 2009-es I speak FulátGrammy-díjra jelölték, a 2013-as Jama ko pedig az első lett az európai világzenei rádiósok éves összesítésén. Abban az évben a Ngoni Ba meghívást kapott az angol Africa Express projektbe, melyben Paul McCartney, John Paul Jones és Damon Albarn társaságában szerepelt. Nálunk is járt kétszer.

És most itt az új album, a 2015-ös Ba Power után az ötödik. Ez most mentes attól a társadalmi elkötelezettségtől, amely néhány évvel ezelőtt a szélsőséges iszlamisták fenyegetéseire reflektált, a Miri ugyanis Bassekou személyes tripje, Bamakóból hazatérve poros szülőfalujába, Garanába. Elsiratja édesanyját, megemlékezik Segou egykori királyáról és az igaz barátságról, továbbá vendégül látja azon zenésztársait, akikkel egykoron… Például Abdoulaye Diabatét, Habib Koitét és Afel Bocoumot, hogy csak az ismertebbeket említsem. Könnyedén és roppant elegánsan muzsikálnak együtt, még egy kis latin tánczene is belefér.

Aki nem ismeri Bassekou korábbi dolgait, az természetesen padlót fog. De aki jól ismeri, az sajnálhatja, hogy a nagy fennforgás közepette kevesebb teret kap Bassekou énekes-istennő felesége, Amy Sackou. Vagy azt, hogy most nem fért bele az a vad és narkotikus pszichedélia, ami legutóbb úgy felkavarta a Ba Powert és a hallgatót. De ettől még… na hagyjuk, inkább felrakom… (Out / Here Records, 2019, Megjelent: Magyar Narancs)

Marton László Távolodó

Az én koromban (65) már ajánlatos a múlt idő. Ha visszagondolok, egész életemben csak mutogattam. Lemezeket, együtteseket, és rajtuk keresztül magam. A barátaimnak és a szerelmeimnek a szobámban. A tanítványaimnak az iskolában. Aztán tágult a kör. Mutogattam fűnek-fának újságban (Magyar Narancs), a Sziget Fesztiválon, lemezeket és filmeket szerkesztve, és hétről hétre a világzenei rádióműsoraimban. Nincs ezen mit mérlegelni. A mutogatós bácsi – maradjunk ennyiben…
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram