Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Alba Hyseni: Inner Mission

2021.11.19.
Alba Hyseni

Először is, alig hihető az az elképesztő alt-hang, ami az évtizedek óta hazánkban élő Alba Hyseniből jön. Ehhez képest szinte természetesnek tűnik, hogy a zenei produkció is gyakorlatilag hibátlan. Persze nem kéne annyira természetesnek venni azt sem, nem olyan könnyű igazán élvezetes és invenciózus zenei környezetet teremteni, de úgy látszik a Beat Disből ismert, és itt a producerségért is felelős Csigó Tamás képes erre. Az elektronikus környezet mellett a zenészbrigád is elsőrangú, többek közt olyan nevekkel, mint Hock Ernő, Grencsó István, Dóra Attila, Bérczesi Róbert, Rozmán Zoltán.

A zeneiség némileg szokatlan hazai terepen, már csak azért is, mert olyan műfajokból, hangulatokból merít, amikből itthon kevesen, másrészt nem dolgoznak tiszta zsánerekkel. Alba néha elképesztő mélységekbe száll alá, már-már bűnös élvezet követni oda; átlengi az egészet valami gyönyörűséges melankólia, sötét bársonyosság, és bár megnevezhetőek olyasmik, mint jazz és dark-wave, még pop is, de ez nem sokat árul el, annál többet a booklet inspirációs listája olyan nevekkel, mint: Grace Jones, Diamanda Galas, Joy Division, Nick Cave, Einstürzende Neubauten és Tom Waits. Én még hozzátenném a soul-jazzben különleges ízű Marla Glent is, bár Alba világa sokkal izgalmasabb és magával ragadóbb, 2011 óta nem lehet megunni ezt az albumot...
(Chameleon Records, 2011)

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram