Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

Al-Qasar: Who Are We

2023.08.09.

A Párizsban alakult Al-Qasar onnan, valamint Marokkóból, Egyiptomból, Algériából és az Egyesült Államokból verbuválódott, de ez a garantáltnak tűnő multikultiság nem vezetett zenei/ideológiai kuszasághoz, miközben azért az identitás és szabadság kérdéseinek politikai áthallásai nem kerülhetők meg. Viszont ami igazán elemeli az egészet a szokásos platformoktól, az a verhetetlen punklendület és a pszichedelikus kicsengés, úgy is szólal meg ez az arabian-fuzzként önmeghatározott tömörgyönyör, mintha rendesen nyakon sóznák az embert. Tűnjön bár védelmi pozíciónak a kihangsúlyozott múltban gyökerezés, az Al-Qasar modern folklórja a kultúrák közötti társadalom tükörképévé is vált, és legfeljebb csak addig hangzik ez reklámdumának, míg rá nem szánja magát az ember, hogy meghallgassa a tavalyi Who Are We albumot. Nyilván vonzó zenerajongóként a Dead Kennedyses Jello Biafra és a Sonic Youthos Lee Ranaldo féle közreműködések hangsúlyozása, de az Al-Qasar önállóan is pillanatok alatt túllépi saját árnyékát, hogy olyan műfajok és színterek fölött szárnyaló rockkal tegye oda magát, amire érdemes ezután is figyelni. Hogy a szokásos zsánereket tovább tágítsuk, többek közt sikeresen vezették be az údot (azaz arab lantot) is rockhangszerként: „Amikor Haddab játszott rajta, olyan volt, mintha meggyújtotta volna, egyszerűen életre kelt”.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2024
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram