Check&Choice
Check&Choice
Check&Choice

A Certain Ratio: 1982

2023.05.24.

A nyolcvanas évek eleji new wave mozgások olyan érát terítettek szét a zeneipar testében, ami igen befogadónak bizonyult a létező legtöbb irányba, az elektronikus prüttyögésektől a post punkon és a gótikus rock mélyfúrásain át a laza tánczenékig és a megújított diszkókig. A Certain Ratio a pre-industrial féle kísérletező zenekarokat kitermelő Manchesterben alakult a punk nagy évében, 1977-ben, és bár nagyjából csak tucatnyi albumot hoztak össze leállásokkal és megújulásokkal tarkított, ám máig ívelő pályájukon, de azok jól felismerhető nyomokat hagytak a szélesen értelmezhető popzenében, műfajteremtő magokat helyezve el benne. Funk, különböző etno-elemek, elektronikus szövedékek, afroritmusok, jazz, és zajos buborékok rakódnak egymásra ebben a szinte semmi máshoz nem hasonlítható elegyben, és azt is vegyük hozzá, hogy mindemellett nem kizárólag kísérletezgetésről van szó, tudnak jóféle dalokat írni, amik aztán visszafelé is átlényegítik és helyükre teszik az előbb sorolt összetevőket. Az ezredforduló óta az 1982 a harmadik nagylemezük, és tán a valaha összehozott legjobbjuk.

Rácz Mihály

Évtizedek a zeneiparban. Még a gyerekkort se számíthatjuk le ebből: nem elég, hogy idejekorán rejtett kincsek után kutattam a homályzónában, de el is gondoltam a magasabb és mélyebb vonatkozásokat, amiket gyakran meg is fogalmaztam. Tinédzserként már nem csupán a magam számára, így lettem zenei újságíró. Később kiadóknál és lemezterjesztőknél is melóztam, többek közt kiadványmenedzserként. Közben saját underground zenei fanzint szerkesztettem, körülbelül ezeregyszáz rádióműsort raktam össze, valamint koncerteket és tehetségkutatót szerveztem.
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Írnál nekünk? 
Itt tudsz kapcsolatba lépni velünk! 
Kapcsolati űrlap (#1)

© Check&Choice 2021 - 
2023
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram